ANNIEBO

Vem kalasar här då?!

Kategori: Allmänt





Allvarligt talat, hur äckliga är de här larverna?!!!!
Gick runt i morse och vad ser jag på mammas klematis, jo fullt med Klematisbladsteklar. HUUU
Det var inte bara en det var nog närmare 1000 st och om man stod riktigt nära kunde man höra hur de knaprade i sig av bladen.

Läser på Odla .nu

"Den är specialiserad på just klematis och är mycket glupsk, både den fullvuxna stekeln och särskilt larverna kalasar på klematisbladen.

Stekelhonan, som har övervintrat som puppa i marken, kommer flygande på försommaren. Den parar sig och sticker sedan in ägg i årsskotten, som blir knottriga, då larven lever en kort tid där inne. Om man hinner klippa bort alla skott som visar upphöjningar innan larverna har kommit ut, hindrar man kanske större skador, men man blir ju av med en del av årets tillväxt. Men det kommer ju nya skott sedan, som förhoppningsvis inte blir infekterade.

Om man har väntat för länge, kläcks äggen och ut kommer små, först bara ett par mm långa, ljusgröna larver och börjar kalasa på klematisens blad, först från undersidan, där de är svåra att se. De växer fort och blir snabbt ca 1-2 cm långa och kan på kort tid kaläta klematisen alldeles, det brukar bara bli knottriga stammar och bladnerver kvar.

De färdigbildade larverna förpuppas sedan och kryper ner i marken i närheten av klematisplantan i väntan på nästa vår... "

Frågan är om det är värt att skaffa klematis om det här är vad man får.
Skakade på plantan, som de säger att man ska, och det bara rasade små ( alldeles tillräckligt stora för min smak) äckliga larver från den. Det kliade på mig ett par timmar efter, trots att jag inte hade de på mig, men det var såå äckligt...

Nä då var det trevligare att åka till stranden och bada lite med barnen, sola och ha mysigt.
har faktiskt tänkt ägna lite tid till mina fötter ikväll när barnen har sommnat och har därför, passande nog, gjort mitt eget fotsalt i eftermiddag.


Havssalt och citron vad var butiken i byn hade att erbjuda, men det tror jag duger gott.
Hittade även lite honung i mammas skafferi som fick åka i den lilla burken.
Hoppas att resultatet, på fötterna, blir lika lyckat som doften.

Kram på er

Kommentarer

  • pia säger:

    huvvabuvva!!! de där larverna såg ju lite omysiga ut...vågar man kika närmare på sin klematis tro:( bläh!

    ha ett skönt fotbad:)

    KRAM

    2008-07-30 | 21:15:35
    Bloggadress: http://baramittlillahem.blogg.se/
  • Anneli säger:

    Ohyra i trädgården vill man inte ha. Det är tur att Mördarsniglarna (det stora bruna slemiga sniglarna) inte är ett problem här uppe i Norr ännu.

    2008-07-30 | 22:05:58
    Bloggadress: http://backebo.blogg.se/

Kommentera inlägget här: